Prva grupa budućih hadžija iz BiH stigla u Medinu

Prva grupa budućih hadžija iz BiH stigla u Medinu

SARAJEVO – Sa Sarajevskog aerodroma sinoć je za Medinu, Kraljevina Saudijska Arabija, poletio prvi avion sa vjernicima koji će ove godine obaviti petu islamsku dužnost – Hadž.

Oni su smješteni u rezerviranim hotelima, i već su prvi sabah namaz klanjali u Poslanikovoj džamiji u Medini.
 
Također bi dva aviona s hadžijama danas trebali poletjeti sa Sarajevskog aerodroma, a ostale grupe hadžija odlaze 10. septembra, tri aviona, i 11. septembra, jedan avion.
 
Povratak hadžija je predviđen od 28. do 1. oktobra.
 
Ove godine hadž će obaviti 1.411 vjernik iz BiH, a hadžije će pratiti 35 iskusnih vodiča, dok će za njihovo zdravstveno stanje brinuti tim od 10 ljekara i četiri medicinska tehničara koje predvodi specijalista neurohirurgije Merim Omerhodžić.
 
Hadžije iz Bosne i Hercegovine će u Mekki biti smještene u hotelu s pet zvjezdica “Meridien” koji je udaljen 1.700 metara od K'abe, na Kudai. U Medini je smještaj kao i prošle godine.
 
Također su osigurani i kvalitetni autobusi za prijevoz iz Meke u Medinu i do Džide te dodatni prijevoz do Arefata i Mine, kao i povratak u hotelu nakon što se obave svi vjerski obredi.
 
Govoreći o sigurnosti svih hadžija, direktor Ureda za hadž i umru u BiH muderis Nezim ef. Halilović je za Fenu kazao da nadležne institucije u KSA poduzimaju sve mjere sigurnosti da bi hadžije bile sigurne.
 
“Dugi niz godina Kraljevina Saudijska Arabija je oaza mira za sve njene stanovnike, kao i za muslimane koji je posjećuju. Pripreme za dolazak hadžija su na visokom nivou kao što je to bilo zadnjih 20 godina. Ulažu se napori da sigurnost hadžija, njihove potrebe, obavljanje hadžskih obreda bude na zavidnom nivou”, rekao je ambasador KSA u BiH Hani bin Abdullah Moeminah u izjavi za medije.
 
Podsjetio je da je i Ministar unutrašnjih poslova KSA u svom obraćanju kazao da je KSA spremna da dočeka milione hadžija i da ni u jednom trenutku neće dopustiti da bude ugrožena sigurnost hadžija.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.