Nikolić: Tražim pomilovanje zbog Srebrenice

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je kako traži pomilovanje za Srbiju za zločin koji je izvršen u Srebrenici, dodavši kako genocid "mora da se dokaže".

U četvrtak su u bh. medijima objavljeni inserti emisije "Intervju 20" BHT-a, koja će biti emitovana 7. maja.

Govoreći o Srebrenici Nikolić je rekao: "Mora da se dokaže genocid."

Upitan da komentira činjenicu da ratni zločin u Srebrenici ima sve karakteristike genocida, Nikolić je kazao: "Sve ono što se dešavalo u ratovima u bivšoj Jugoslaviji ima karakteristike genocida."

"Ja zbog toga, evo, klečim i tražim pomilovanje za Srbiju zbog zločina koji je izvršen u Srebrenici. Izvinjavam se za zločine koje je u ime naše države i našeg naroda počinio bilo koji pojedinac iz našeg naroda", rekao je Nikolić.

Dodikov stav

Kako prenose bh. mediji, on je, između ostalog, kazao i to kako su za njega Srbi iz bh. entiteta Republika Srpska Bosanci, iako neki od njih ne vole da ih tako zovu.

Nikolić je izjavio da će posjetiti Srebrenicu, ali ne 11. jula, na godišnjicu genocida.

Na pitanje agencije Srna da komentira intervju Nikolića, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik je rekao da Srbija u ovom trenutku, kada je aktuelno pitanje pregovora o Kosovu, ne treba dodatne teške teme.

"Siguran sam da će svaki građanin Republike Srpske, ali i Srbije, zauzeti stav prema onome šta je rečeno, ali bilo bi loše otvarati javnu polemiku", dodao je Dodik.

Dodik je kritizirao ponašanje novinarke BHT-a tokom intervjua, rekavši da je "navodila" Nikolića na odgovor koji želi da čuje.

Prema Dodikovim riječima, uređivačka politika BHT-a je "u funkciji stalnog propagiranja bošnjačke verzije ratne istine i konstantno protiv Republike Srpske".

"Možda je ovo prilika i javnosti u Srbiji i njenim zvaničnicima da uvide u šta se pretvaraju dobronamjerni pokušaji rehabilitacije odnosa sa Sarajevom. Mislim da bi trebalo da razmisle o svrsishodnosti takvih pokušaja koji se po pravilu pretvaraju u konstruisanje izjava i poniženje", ocijenio je Dodik.

Posjeta Radmanovića i Izetbegovića Beogradu

Izjave Nikolića dolaze nakon posjete Beogradu u utorak Predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojše Radmanovića i člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića.

Nikolić, Radmanović i Izetbegović složili su da među njima više ne treba biti nesuglasica i nerazumijevanja, da dvije države u budućnosti trebaju biti čvršće povezane i da se događaji iz 20. vijeka ne smiju više nikada ponoviti.

Tokom posjete Beogradu Izetbegović je zatražio da se Srbija konačno suoči sa prošlošću, "da se ne negira genocid u Srebrenici i da se ne relativizira i ne umanjuje ono što se desilo u BiH prije 20 godina, niti uloga Srbije u tome".

Reakcija Nikolića i svih ostalih sagovornika bila je dobra, rekao je Izetbegović za Al Jazeeru, navodeći da postoji želja da se ti odnosi poprave na ovakvim temeljima.

Izetbegović je podsjetio da "ne postoje dvije srpske države na Balkanu", dok je Radmanović u intervjuu nakon posjete Beogradu rekao da je Parlament Republike Srpske usvojio deklaraciju prema kojoj će taj bh. entitet, kad polovina članica Ujedinjenih naroda (UN) prizna Kosovo, imati pravo da se odvoji od BiH.

(agencije)

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.